Suomalainen suunnittelija Ville Witka

Witka Wood -sisustustuotteiden suunnittelua ja materiaalivalintoja ohjaavat skandinaavinen muotokieli, funktionaalisuus ja elinkaariekologia.

Suomessa ihminen ei ole koskaan kaukana luonnosta. Riippumatta siitä missä asuu, lähin metsä on aina kivenheiton päässä. Luonnon läheisyys antaa leimansa suomalaisuuteen. Se vaikuttaa myös suomalaisen tapaan ajatella ja nähdä. Suomessa on neljä selkeästi erilaista vuodenaikaa, jotka rytmittävät vuotta.

Suomalaiselle luonto on tärkeä elementti ja se on saumaton osa ihmisen omaa olemista. Jokainen Witka Wood- merkin saava tuote suunnitellaan vastuullisesti, uusiutuvia tai kierrätettäviä raaka-aineita hyödyntäen.

Suunnittelija Ville Witka (s. 16.7.1966) on alkujaan klassisen musiikin koulutuksen saanut suunnittelija.

”Muotoilussa minulle on tärkeää visuaalinen rytmi”

Witkan suunnittelussa näkyy vahva ymmärrys tuotteen käytettävyydestä. Usein Witkan suunnittelemat tuotteet myös täyttävät jonkin aukon markkinoilla tai ominaisuuksillaan parantavat olemassa olevaa tarjontaa.

Witkan tie suunnittelijaksi -miksi ei?

Ville Witkan tie suunnittelijaksi ei ole kenties kovin perinteinen. Lapsena hän piirsi paljon ja kuvat olivat aina talojen suunnitelmia ja pohjapiirustuksia. Jotkut kysyivät ”miksi”, mutta Ville pohti ”miksi ei?” Talojen suunnittelu yhdisti isoisään, joka rankensi vapaa-aikanaan useita siihen aikaan erikoisina pidettyjä rakennuksia. Isoisä näytti esimerkkiä pelottomuudesta ja oman ajattelun vapaudesta. Aikuisena Witka suunnitteli myös omia talojaan. Perinteinen suomalainen hirsitalomalli muuntui suunnittelijan pöydällä moderniksi hirsitaloksi ja syntyi Witka Poolhouse -mallisto, jossa talon ideana oli modulaarinen tilankäyttö ja muunneltavuus.

Miksi ei -asenne vei hyvin erilaisiin suunnitteluprojekteihin. Lukuisten eri rakennusten suunnittelun lisäksi Witka oli mukana mm. Karibian risteilijöiden sisustussuunnittelussa ja pääsi tekemään puurakennesuunnittelua maailmankuulun japanilaisen arkkitehdin, Shigeru Banin kanssa. Witka suunnitteli myös ensimmäisen suomalaisen printtikaakelituotteen yhteistyössä Pukkila Oy:n kanssa. Hän suunnitteli myös maailman ensimmäisen CLT-puuelementtirakenteesen perustuvan ovituotteen, joka on patentoitu.

Ville Witka on toteuttanut lukuisia tuotesuunnitteluprojekteja eri yrityksille ja tehnyt yhteistyötä monen suomalaisen ja kansainvälisen huippumuotoilijan ja suunnittelijan kanssa. Kaikessa Witkan suunnittelussa kulkevat johdonmukaisesti mukana materiaalivalintoja myöten pohjoinen muotokieli, käytettävyys ja ekologisuus. Kaikki tuotteet ovat suunniteltuja kestämään aikaa.

Muita artikkeleita