Miten puu pelastaa Suomen?

Ehkäpä monellakin tavalla, mutta minä kehitin puusta yhden todellisen uuden innovaation, clt-puuelementti teknologiaan perustuvan ovituotteen – puuovi, jolla on varmasti myös vahva potentiaali uudeksi vientituotteeksi. Tämä on metsiemme jalostamista 100% lopputuotteiksi Suomessa ja näin jää sitä paljon kaivattua vientituloa enemmän rajojemme sisälle.

Näin kun tuote on nyt jo valmiina myyntiin ja sen markkinointi saatu aloitettua, tuntuu jopa vähän ihmeelliselle, ettei tällaista tuotetta ollut vielä kukaan kehittänyt. Clt-puuelementtiteknologia on kuitenkin ollut laajemmin käytössä talojen rakentamisessa jo toista vuosikymmentä.

puuovi

Idea sinänsä on yksinkertainen kuten monet parhaista uusista innovaatioista ovat. Jo käytössä ollut valmistusprosessi skaalattiin pienempään kokoon ja näin saatiin aikaiseksi elementti, josta voidaan valmistaa ovia erilaisiin rakennusten tarpeisiin. Mutta kuten kaikessa uuden tekemisessä, ei tässäkään tapauksessa asia ollut niin yksinkertainen.

Minulla oli ollut tämä kyseinen tuoteidea mielessäni jo muutamia vuosia, kunnes aloin vakavammin etsiä tuotekehitysprojektille yhteistyökumppania. Yhdeltä tuttavaltani sain vinkin Edux-Ovet Oy:stä Nivalassa, jonne otin yhteyttä. Yhteinen näkemys ja usko sille, että ideastani voisi tulla hieno uusi tuote löytyi heti. Edelleen piti vielä löytää joustava ja innovatiivinen kumppani varsinaisen clt-puuelementin valmistajaksi. Tähän puusta ristiin liimattuun vahvaan masiivielementtiin koko tuotteen perusidea pohjautuu. Crosslam Oy Kuhmosta oli puuttuva lenkki tähän tehtävään ja niin hankkeessa päästiin etenemään.

Tutustu Witka Wood Massive -esitteeseen >>

Puuovi, jonka korona avasi

Samaan aikaan alkoi koronapandemia ja maailmaa alettiin sulkea, mutta tämä avasikin meille yhden uuden oven asiassa. Business Finlandin koronarahoituksella saatiin hankkeen tuotekehitykseen potkua ja asiat lähtivät nopeasti etenemään. Niin mallien muotoilua kuin rakennettakin päästiin suunnittelemaan vauhdilla eteenpäin.

Menee kiinni kuin Mersun ovi

Jotta clt-elementti saadaan pysymään toimivana ja kauniina ovituotteena, asettaa se käytettäviin puuraaka-aineisiin ja liimausteknisiin ratkaisuihin tiettyjä uudenlaisia vaatimuksia. Lopulta tuote saatiin toimimaan todella hienosti monien materiaali- ja protomallikokeilujen jälkeen. Voin suurella varmuudella väittää, että tämä uusi tuotteemme on markkinoiden vahvin ja vankin puhtaasti puuraaka-aineesta valmistettu ovituote. Oli myös hieno hetki, kun sain tarttua proto-ovemme vetimeen ensimmäisen kerran ja avata sen. Sen käyttötuntumasta tuli heti mieleen vanha sanonta, ”menee kiinni kuin Mersun ovi”.

Jokainen uuden tuotteen suunnittelu on pitkä prosessi ja matka pään sisällä syntyneestä ideasta aina valmiiksi myytäväksi tuotteeksi asti. Uusien yhteistyökumppanien kanssa toimiminen on aluksi aina myös pientä opettelua toistemme vahvuuksiin ja toimintatapoihin. Samoin uusien materiaalien ja tuotantomenetelmien käyttö voi olla kuin hyppy kylmään veteen. Uusien yhteistyökumppaneiden kanssa toimiminen lähes aina luovassa prosessissa uusia ideoita ja mahdollisuuden myös katsoa asioita laatikon ulkopuolelta. Parhaimmillaan insinöörien tarkka tekninen näkemys ja luovan suunnittelijan ennakkoluuloton inspiraatio synnyttävät yhdessä huipputuotteita, joista me suomalaiset voimme mielestäni olla todella ylpeitä.

Nykyaikainen ja ekologinen ovituote

On mielenkiintoista seurata minkälainen tarina tästä uudesta upeasta ovituotteestamme tulee rakentumaan. Ajan henki ja vahva suuntautuminen ekologisiin ja kestävän kehityksen periaattein valmistettuihin tuotteisiin on tällä hetkellä todella vahva trendi. Witka Wood Massive -puuovien hiilinielu, hiilijalanjälki, kierrätettävyys, pitkä käyttöikä ja 100% kotimaisuusaste ovat varmasti asioita, jotka moni näkee tärkeiksi tänä päivänä ovihankintoja miettiessään.

Mutta yhtään pienempään rooliin tuotteessamme ei varmasti tule jäämään se, että vihdoinkin meillä on markkinoilla kotimainen massiivipuuovi, jonka muotoilu ja design vastaa täydellisesti nykyarkkitehtuurin ja kuluttajien tarpeisiin. Tuotteen ulkonäkö on saanut suurta kiitosta ja sen eri mallivaihtoehdoista näyttää löytyvän helposti versio jokaisen makuun. Rehellisesti voin suunnittelijan sanoa, etten ole joutunut tekemään yhtään ulkonäöllistä kompromissia tätä hienoa Witka Wood Massive -puuovea suunnitellessani.

Tutustu Witka Wood Massive -esitteeseen >>

Tuotteen keksijä ja muotoilija Ville Witka

Muita artikkeleita